BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, September 6, 2009

MY WORLD ACCORDING TO ME...

Let's get this straight, procrastinating is the thief of time but for me, procratinate is the way of life...hahahahaha...salah tu, so many assignment nak buat, tapi masih menghadap facebook, sedihnya!!! Kuikui, so sapa2 knal Prof. Emeritus Tan Sri Dato' Seri Ahmad Mohamed Ibrahim neh..tolong mesej aku yerk!!!! Hahaha..Got To Go!!!! Bye, Bye!!!

Wednesday, August 12, 2009

Try to be REASONABLE,Yeah!!!

Haha, it's quite fun to write in this blog again, it's very take time to write because I'm away, doing lot of assignments, Biology, Chemistry, Pure Mathematics, Statistics, Islamic Studies, and Germany...Yeah!! Germany....Time to take new language, then continue to speak French, Ich liebe dich, guten morgen, guten tag, and etc. Not so different to French, and it will have Konjugation same as Conjugaison in French, and much likely, not give much problem to me..Just to say..some of our friends, may not have remembered us anymore, but, just remember, it will touch us when we try to take a new remembrance, got to go after this...

So busy with my studies, clubs and sports, then my ko-PLN..a paperwork must be finished...so time to say goodbye, and of course study, study, study, ALEIFF!!!!!!!!!!!! Bye-bye, SERATAS! Time to move on....

Assalamualaikum...

Friday, July 24, 2009

INTEC tutup....

INTEC kena tutup....
So, after this, we will get many replacement classes,
Ko-PLN pun mula minggu depan,
SIBUKNYA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, July 11, 2009

Away and BUSY!!!!!!

It's being busy for a while in INTEC now, so, it's going make me away from the whole scene of blogging, yeap, quite a time to adapt the condition in INTEC, ALM students are so damn hardworking but I'm so flinching to stay busy, why???? Because I've got to adapt first, so, I've got to be away from any personal IT particulars to get focus, oh by the way, my facebook is MUHAMAD ALEIFF BIN TAJUDDIN not MUHAMAD ALIEFF BIN TAJUDDIN, right!!! (To those who want to add me on their wall...)

Before that, I would like to say RIP to Michael Jackson and Natrah (Those who are not remember her, please refer to TRAGEDI NATRAH)...oklah sampai situ sahaja....Assalamualaikum...

Tuesday, July 7, 2009

I'm Goin' Away...CONGRATULATIONS to SERATASians....

Not that I'm gonna flying after this, maybe I gonna stay in Malaysia for about 4 and half years more to obtain my medicine degree huhuhu...I bound for International Medical University and I'm going to crack my heads on Pure Mathematics and Statistics, Biology and Chemistry, and absolutely no PHYSICS!!!!!!! Yuhu...........By the way, I do my preparatory course in International Education Centre (INTEC), Seksyen 17 (But damn, living far away in Kolej Cendana tempat jin bertendang yang takder paper dekat Seksyen 6, yang ada hanyalah???? Dawood!!!!! Seven Eleven!!!!!! Petronas!!!!! Pasar Basah!!!!! Balai Polis!!!!!!! Mahal giler makan kat sini tambah-tambah kat Dawood yang tak sedap tapi nasi campur dengan lauk ayam sepinggan RM6.00, cekik darah, sial!!!! Nasib baik ada tempat makan yang murah tapi agak jauh, but now we have an Indonesian kiosk here yang reasonable dan air laici dia sedap!!!! Huhu, compliment agar dapat air free!!!!)

Ok, lupa nak cerita I ambil course A-level Medicine bersama Kashwiniy Naidu A/P Sathupathy Naidu tapi dia ke India, huhuhuhu........Ada kawan baik dari SOKSEK yang sama-sama menyesal pasal tak pergi buat A-level United Kingdom di Kolej Yayasan UEM, Lembah Beringin, Inche' Izzat Azmeer Ahmad a.k.a Bob a.k.a Debater SOKSEK, selain itu, ada Inche' Abang (Hilmi Syazwan) yang buat A-level Germany, then, ada lagi makhluk yang selalu aku buli iaitu Inche' Mohamad Husaini bin Mohamad Suhaimi yang buat AUSMAT selain itu baru aku perasan, ada juga makhluk Tuhan dari SERATAS yang tak benarkan aku panggil nama glamor dia, D**L, ataupun Inche' Dahlan Abdullah Sani yang mengikuti Program Dasar Pandang Ke Timur ataupun Kejuruteraan Teknikal Jepun (KTJ) dan masuk lebih awal dari kami, jadi dia bajet senior lah....Good Luck yang dapat tajaan dari mana-mana agensi dan mengikuti program persediaan seperti di Kolej Teknologi Timur, Kolej Universiti Taylor, Kolej INTI, UniKL, Unisel dan Nottingham University (Sorry kalau aku tak sebut nama kolej korang!!!!! Huhuhu...)....

So, kepada rakan-rakan yang lain dari SERATAS, aku ucapkan selamat berjaya dalam kehidupan masing-masing dan semoga berjumpa lagi..Terima Kasih kerana sudi hadir dalam hidup aku, then, untuk pengetahuan korang, SERATAS bakal digugurkan dari senarai Sekolah Cemerlang Malaysia kerana Bahagian HEM, Kementerian Pelajaran Malaysia menangkap sebilangan pasangan di sekolah yang berdating dan bercumbu-cumbuan dan berasmara dana sampai ke "tahap nak beromen" di tangga dekat kelas 4 Utarid, tahniah kita ucapkan bersama-sama.....Semoga korang boleh keep up the good work...huhuhuhu.....

Kepada Puan Rahimah binti Mohd Sura, PJK, PPT, Pengetua Cemerlang JUSA C yang bakal kembali dari United Kingdom sedari menghadiri kursus Sekolah Kluster Kecemerlangan, tabahkanlah hati Puan dan diharapkan tidak mendapat penyakit sakit jantung akibat tingkah laku pelajar SERATAS yang makin jahanam dari hari ke hari, kepada guru-guru, lakukanlah apa-apa yang patut dan tinggalkanlah kelakuan pelajar yang semakin melampau dan tak ingin langsung berubah, kalau boleh periksa semua pelajar yang balik dari hospital atas alasan sakit sedangkan mereka beli rokok di luar.....Yang muka baik pun selalu bersekongkol sama, sedangkan calon ketua pelajar pun merokok inikan pulak budak-budak bawahan tambahan pula, pelajar-pelajar tingkatan 2 yang menjadikan kelas sebagai tempat mereka menghalau nyamuk...ye tak?????? No offense sebagai bekas pelajar yang sayangkan alma mater tapi kepada mereka yang berkuasa tetapi tidak bertindak, abaikan teguran yang diberikan, siapa yang nak dengar teguran daripada budak muda berusia 18 tahun yang masih menuntut dalam peringkat persediaan dalam bidang perubatan?????

Don't discriminate the good students which don't have good facial appearance a.k.a THE BEAST, and don't think the students which have good persona in their face especially the pretty and the handsome one a.k.a THE BEAUTY have complementary attitude because they're always tend to hassle and jeopardise the school's rules...oklah, sampai di situ sahaja.......I'm goin' away because of my tight schedule in INTEC and so do, good luck....

Assalamualaikum......



Inilah mercu tanda INTEC, UiTM, Seksyen 17, Shah Alam...hahaha....UiTM di hatiku........

UITM, USAHA TAKWA MULIA

Saturday, June 20, 2009

Keputusan Festival Wind Orchestra....

Huhu..Rupanya hari ini merupakan finale bagi Festival Wind Orchestra Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kluster, aku tak pergi ke PICC tahun ini mengikuti rombongan bekas pelajar Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah yang bersemangat masuk ke Dewan Plenari, PICC tanpa tiket masuk (maknanya masuk secara haram la neh.....)

Inilah PICC pada waktu malam, ok, enough said, inilah keputusannnya:

1. Kolej Tunku Kurshiah with Disney Festival (Disney Medley 3)
2. Sekolah Dato' Abdul Razak with Bulgarian Dance
3. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim with Danse Diabolique
4. Kolej Melayu Kuala Kangsar with Virginia
5. Sekolah Seri Puteri with Illumination
6. Sekolah Sultan Alam Shah with Cape Town of Cappodocia
7. Sekolah Tuanku Abdul Rahman with Pirates' of Carribean
8. Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (C) Ave Maria Convent with (Not so sure for the song...)

Konduktor Terbaik...
1. Kolej Tunku Kurshiah

Ini sahaja keputusannya, kita akan lihat pula keputusan Piala Perdana Menteri (PPM) nanti...

Assalamualaikum.....

Thursday, June 18, 2009

I'm Still Thinking About Myself...

Haha, this is still a doubt in my soul, either I've to go endure myself or just let the vulnerability goes...Not so much grief when I woke up, a fresh breath to start a new day, so I let myself beyond control...

"All my life I've strived to prove myself, that I can be accepted that I'm not the worthless person people I am. I do have something to offer."



Touching, isn't it?


Dreams to start your day, Assalamualaikum...

Wednesday, June 17, 2009

My All-Time Favourite Songs..

I'm thinking more into musical right now, to infiltrate my pain from my injection..haha, thanks a lot for the music, I can endure my pain so enough....huhu....

1. Bonda by M. Nasir
2. Mercy by Duffy
3. Suddenly I See by KT Tunstall
4. Disney Medley (1,2, and 3) by Tokyo Kosei Wind Orchestra
5. New Year's Eve by Itaru Sakai
6. Gelombang by Salamiah Hassan/Atilia
7. Lost by Michael Buble
8. Life is a Highway by Rascal Flatts
9. Better in Time by Leona Lewis
10. Love Song by Sara Bareilles
11. Kiss Me by Sixpence None The Richer
12. Listen to Your Heart by D. H. T.
13. Persis by James L. Hosay
14. Suatu Masa by M. Nasir
15. Bisakah by Siti Nurhaliza
16. Love is a Losing Game by Amy Winehouse
17. The Climb by Miley Cyrus
18. Finally by Fergie
19. Boom Boom Pow by Black Eyed Peas
20. S'il Suffissat D'aimer by Celine Dion

Every composition has different touch and so be it, hence, it makes my world colourful and regretless...bye-bye my friends~

Assalamualaikum....

Monday, June 15, 2009

Dunia Sudah Sampai ke Penghujung....

Dunia sudah sampai ke penghujung...Ya Allah, inilah balasan akibat tindakan manusia yang sungguh keterlaluan..hari ini aku baca satu keratan akhbar, yang cukup-cukup menyakitkan hati, seorang REMAJA HOMOSEKSUAL membelasah ibunya, cuba bayangkan remaja itu baru berusia 13 tahun, mula menjual diri ketika berusia 8 tahun, dan Syaitan ini perlu dicabut nyawanya...

Ya Allah, Kau cabutlah nyawa budak itu dan pasangannya yang durjana, jangan biarkan mereka hidup di atas dunia ini, Hindarilah aku dari sifat keji ini, dan jauhkan aku dari mereka yang bersifat sebegini...Amin, Ya Rabbal 'Alamin...

Mari kita baca keratan berita yang membuatkan darah aku mula nak mendidih......

Anak belasah ibu guna buku lima

Oleh Petah Wazzan Iskandar
wazzan@bharian.com.my

Remaja homoseksual marah selepas ditegur

GOMBAK: Niat murni seorang ibu cuba menasihatkan anak lelakinya yang menjalin hubungan songsang dengan seorang lelaki lain membawa padah, apabila dia dibelasah anaknya menggunakan buku lima di Rumah Pangsa Awam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Batu 5 di sini, petang kelmarin.

Kejadian itu berlaku jam 4 petang apabila mangsa hanya dikenali sebagai Nor, 38, menyoal kemampuan kewangan anaknya yang berusia 13 tahun tetapi memiliki sejumlah wang yang banyak.

Nor yang curiga dengan kelakuan anaknya juga dikatakan bertanyakan mengenai gigitan cinta di leher, sehingga menyebabkan pelajar Tingkatan Satu itu marah.


Sumber berkata, mangsa yang terkejut dengan pengakuan anaknya bahawa dia seorang homoseksual, cuba memberi nasihat tetapi ia menimbulkan kemarahan suspek.


"Hati ibu mana tak hancur dan marah apabila anaknya mengaku menjual diri dan kesan gigitan di leher, angkara seorang lelaki yang menjadi kekasihnya sejak lima tahun lalu.

"Namun kemarahan dan nasihat supaya insaf dibalas dengan tindakan ganas apabila anaknya menumbuk muka ibunya berkali-kali sebelum mangsa tersungkur kesakitan," katanya.

Sumber itu berkata, mangsa yang terkejut dengan tindakan derhaka anaknya bangun dan menegurnya tetapi anaknya semakin ganas apabila menyarung buku lima.

"Selepas menyarung buku lima, anaknya menumbuk mangsa berkali-kali sambil memaki-hamun dengan mengatakan mangsa tidak layak menjadi ibunya.

"Mangsa yang tidak tahan diperlakukan seperti binatang dan kesakitan dibelasah kemudian menjerit sebelum jirannya datang membantu," katanya.

Mangsa yang cedera di badan dan kepala membuat laporan polis di Balai Polis Setapak dan Gombak.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu bagaimanapun enggan mengulas lanjut.



Sakit hati betul baca kenyataan akhbar ini...Ya Allah, turunkan darjat mereka yang melakukan amalan songsang ini...Amin...


Assalamualaikum.....

Rasa Tersisih dan Terpinggir...

Lately, I turned to be silent and depressed, maybe no one to call and remember me anymore, who cares??? Who knows Aleiff?? Who the hell is Aleiff?? So I turn myself into books and I hope thereafter coming, no one won't know who is Aleiff...Yeah, it's very frustrating and depressing..No more childishly Aleiff, no more rudely Aleiff, just faint-hearted doctor-to-be Aleiff, that's right!!! After all, no one want to care about me..I'm just being turned on to be popular, but no one care...Then, whatever, Aleiff, be silent, be true, and maybe, just wish that you had being forgotten by your friends, damn, you just a freak and a loser...Just listen deep into your heart, okay....




Aku rasa tertekan dan terkilan, tak mengapa, semua berhak memberi pandangan, Insya-Allah, aku akan sentiasa ingat dengan kamu semua, Minta maaf semua...

Assalamualaikum....

Sunday, June 14, 2009

Satu..

Aku sangat suka lagu tradisional, yelah, kalau siapa kenal aku kat sekolah, mesti tahu aku adalah seorang penari ataupun lebih tepat BEKAS penari...huhu, jadi kalau ikutkan, aku boleh senaraikan lagu-lagu tradisional aku macam Joget Kenangan Manis, Ya Maulai, Joget Kasih Tak Sudah dan macam-macam lagi...Hari ni, aku nak kongsi satu lagu tradisional yang cukup aku gemar, lagu SATU dendangan Tan Sri SM Salim dan Zainal Abidin, tapi versi yang aku dapat ialah ketika Opening Anugerah Planet Muzik, sangat-sangat menghiburkan...





Zainal Abidin & S. M. Salim

Satu

Bila ku dengar
Irama lagu yang satu
Hati bertambah sayu
Terkenang kampung halamanku

Nah ! Di sini ku berdiri
Kau akan melalui
Ku pernah merasai

Heyy !

Ahh !! Garam pernah ku rasa
Intan dengan permata
Sudah dapat dibeza
Kematanganmu juga nampak dewasa

Langit yang ku junjung
Bumi yang ku pijak
Irama rentak lagu
Tiada bezanya

Ikutilah rentakku
Hayati irama
Berganding kita bersama

Kini kita berdua
Megah meranjau masa
Engkau dan aku sama
Tiada sempadan usia

Jejak dan langkahku
Kekadang keliru
Menangis tiada lagu
Tunjukkanlah haluan
Agar tidak tertunggu

Heyy ! Kini tiba ketika
Joget zapin dan inang
Kita akan berdendang
Langkah kiri dan kanan
Bersama tiada bezanya

Heyy ! Kini tiba ketika
Joget zapin dan inang
Kita akan berdendang
Huhu, nikmatilah lagu ini...Assalamualaikum

Tuesday, June 9, 2009

Sangat Susah Kalau Suka Tukar Dasar..

Bukan apa...Susah sangat nak luahkan pandangan tetapi memikirkan keadaan saya yang amat menitikberatkan dunia pendidikan, saya juga perlu bersuara, dari hari ke hari makin banyak dasar baru tercetus, seperti pandangan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yasin, yang mahukan Bahasa Inggeris dijadikan satu subjek WAJIB LULUS bagi melayakkan seseorang calon untuk mendapat sijil penuh bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)..Pada hemat saya, tindakan Kerajaan Persekutuan yakni Kerajaan Bini Najib (BN) (Maaf, saya sangat anti-Kerajaan dan sudah bersedia untuk berjuang agar kerajaan memansuhkan AUKU 1974)..bolehlah dianggap munasabah atas kehendak pasaran terhadap kepentingan Bahasa Inggeris itu sendiri, namun apa yang menyakitkan hati ialah keengganan pihak kementerian yang masih gagal mengemukakan ultimatum yang begitu didesak orang ramai iaitu menghapuskan PPSMI ataupun digelar ETeMS yang begitu menyakitkan hati masyarakat, kerana sistem pendidikan ini telah menguburkan dan mencemarkan kedaulatan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi di Malaysia..Dan yang begitu menyedihkan PPSMI dilihat sebagai suatu "peralatan" yang gagal dalam mencapai matlamatnya untuk menabur minat pelajar terhadap Bahasa Inggeris sekaligus menghapuskan minat pelajar untuk mendalami subjek Sains dan Matematik..hal ini dapat dibuktikan ketika saya masih di bangku sekolah, di mana ramai pelajar yang menuntut di sana masih terkial-kial nak mempelajari Bahasa Inggeris apatah lagi subjek Sains dan Matematik tambahan pula ketika di peringkat menengah atas, 60% daripada 10 mahupun 11 subjek yang diambil oleh pelajar aliran Sains tidak kira Sains Tulen mahupun Sains Teknikal (Terkecuali Sains Sosial yerk..huhuhu) terpaksa bergelumang dengan Bahasa Inggeris..Bukan mahu menidakkan keupayaan Bahasa Inggeris dalam memenuhi kehendak pasaran, namun dalam mendaulatkan Bahasa Melayu, jangan terlalu memandang tinggi kepada Bahasa Inggeris, cuba kita lihat rakyat Korea, Jepun, Perancis, dan Jerman, mereka masih banggakan keupayaan bahasa ibunda mereka, dan bagaimana kedudukan mereka pada hari ini? Mereka berada di atas kita...Cuba kita bayangkan!!!

Mari kita baca artikel daripada Mingguan Malaysia,


'Kerajaan jangan terburu-buru'

KUALA LUMPUR 10 Jun - Kalangan tokoh pendidik meminta kerajaan agar tidak bersikap terburu- buru dalam menentukan dasar pendidikan di samping menyelesaikan sesuatu isu secara satu per satu.

Rata-rata mereka berpendapat, cadangan mewajibkan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) lulus subjek Bahasa Inggeris (BI) perlu diperhalusi secara teliti selain dinilai dari pelbagai sudut.

Tokoh pendidik, Tan Sri Abdul Rahman Arshad berkata, penilaian untuk merealisasikan cadangan itu tidak hanya perlu dilihat dari sudut pelajar malah aspek perguruan.

"Taburan guru BI perlu dipastikan seimbang. Guru-guru yang mengajar terutama di luar bandar tidak boleh diambil sekadar tangkap muat tetapi mereka seharusnya fasih dan menguasai bahasa Inggeris sepenuhnya.

"Mengajar di bandar dan di luar bandar tidak sama. Di luar bandar, lebih banyak guru pemulihan diperlukan dan itu menuntut cara serta kebolehan mengajar yang tinggi," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meminta pandangan pelbagai pihak mengenai cadangan mewajibkan calon lulus mata BI sebagai syarat lulus SPM.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran turut meminta pandangan orang ramai berhubung pembelajaran Bahasa Inggeris yang tidak melibatkan tatabahasa tetapi hanya untuk berkomunikasi.

Mengenai kebaikan cadangan itu jika dilaksanakan, Abdul Rahman mengakui ia adalah lebih baik berbanding PPSMI.

Tambahnya, jika direalisasikan, ia memberi peluang yang sama rata kepada semua pelajar dari mana-mana aliran untuk mempelajari dan menggunakan bahasa Inggeris .

"Tidaklah seperti sekarang, pelajar aliran sains mendapat peluang lebih untuk mempelajari dan menggunakan bahasa Inggeris berbanding pelajar aliran sastera," jelasnya.

Seorang lagi tokoh pendidik, Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim menegaskan, cadangan itu hanya boleh dilaksanakan jika kerajaan menarik semula dasar PPSMI.

Menurutnya, sekiranya cadangan itu dilaksanakan tanpa memansuhkan PPSMI, para pelajar seakan didera dua kali dalam menuntut ilmu.

"Sekiranya cadangan itu mahu dilaksanakan, pastikan PPSMI ditarik semula. Jika tidak, ia akan menjadi sangat tidak adil kepada pelajar miskin di luar bandar dan ia seakan satu bentuk penderaan kepada mereka," katanya.

Sementara itu, pakar budaya yang juga Pengarah Institut Peradaban Melayu Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof. Abdullah Hassan tidak bersetuju dengan cadangan itu.

Katanya, cadangan itu jika dilaksanakan bakal menafikan hak para pelajar yang lemah dalam BI terutama di luar bandar untuk menuntut ilmu ke tahap tertinggi.

"Buat masa ini, mereka yang lemah dalam BI berpeluang ke universiti dan di sana mereka mempunyai ruang yang lebih besar untuk memperbaiki penguasaan bahasa itu.

"Tetapi jika cadangan ini dilaksanakan, hasrat mereka ke universiti akan terbantut. Ia boleh dianggap sebagai sebahagian penafian hak mereka mendapatkan pengajian di peringkat tertinggi," jelasnya.


Jadi apa tunggu lagi, ayuh Rakyat Malaysia!!! Cast Your Vote...

Saturday, June 6, 2009

Haha..Dapat gi SSP gak...

Huhu..Tak sedih dapat pergi SSP, tapi sedih SERATAS tak layak ke peringkat suku akhir..huhu, minggu depan nak selesaikan perjanjian dengan JPA, bosannya!!!!

Thursday, May 28, 2009

Aku Tengah Sedih...

Boring
...
Sedih
....
Tak Seronok
.....
Tak Bahagia
.......
Tension
.........


P/S: Semuanya pasal aku tak dapat pergi SSP, Cyberjaya

I'm fond of...

Kalau nak tau citarasa aku neh agaklah pelik sedikit, boleh tahan la kot....huhu, nak tahu what I'm most crazy about.....

New Moon..Sambungan buat Twilight......

Twilight, inilah filem kegemaran aku....

Amy Winehouse..Queen of Contralto Soul...


Duffy..Offstream Soul Singer..

M. Nasir, Sifu Industri Muzik Tanah Air, aku paling suka lagu Bonda dengan Suatu Masa

Siti Nurhaliza..Walaupun aku tak berkenan dengan lelakinya dan albumnya yang terbaru..


Clarinet..My instrument in Wind Orchestra

Orchestral Pieces especially from Tokyo Kosei Wind Orchestra dan Dallas Wind Symphony

Itu saja yang aku nak bagitahu setakat ini..itu sahaja..Assalamualaikum..

Wednesday, May 27, 2009

How I Miss Myself in My School!!

I'm still missin,', I'm still missin' me!!! Huhu, ingat yer, mesti nyanyi dengan rhythm Missing You dari Stacie Oricco...ini post aku yang pertama mengenai diri aku di sekolah, siapa yang tak kenal aku di sekolah, Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah...Haha, me as the Mr. Paparazzi, alah banyak orang kenallah sapa aku neh...


Rindunya aku dengan pintu masuk sekolah aku...huhu, petang-petang mesti ada beruk yang berkeliaran dengan tukang belanya yang merupakan kakitangan SERATAS.....

Haha, memang agak rindu dengan sekolah aku, tapi minggu lepas aku dah balik sekolah, tolong budak-budak bahas Bahasa Melayu yang akan bertanding di Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, dan aku akan menyusul mereka hari Sabtu neh...

Apa lagi yang aku rindu di sekolah, yess!!! My Clarinet....Oh, aku sangat rindukan Klarinet aku yang aku main dalam pasukan Wind Orchestra yang aku sertai waktu tingkatan 5...First, aku main model Bundy, susah jugak sampai aku nak give-up jugak la main clarinet, tapi lama-lama lepas berlatih dengan Principal section aku a. k. a. Kawan baik aku, Fadhi Hatchoi...akhirnya dapat la aku develop bunyi aku neh...lepas tu klarinet baru sampai, dan jeng jeng jeng...aku dapat main clarinet model Yamaha dan bolehlah aku main dengan agak baik, dan aku dah rancang nak beli my own clarinet hujung tahun neh...sangat-sangat best..huhu...


Oh, how I miss my Clarinet..huhu.....

And,


Haha, this is my picture with my section and my school's orchestra....Me (2nd to the right of the fan)

Apa lagi yang membuatkan aku sangat merindui suasana sekolah, mestilah kawan-kawan baik aku dan kami ada kumpulan kami sendiri, kumpulan pecah masuk bilik-bilik awam, huhu....ini gambar-gambar kami waktu sebelum SPM, nak tengok???? Kumpulan aku namanya CHAMBERING huhu, tapi bukan latihan dalam kamar untuk peguam yer, tapi untuk suka-suka jerk...kami selalu jugakla jadi bahan mulut orang tapi akhirnya kita orang semua dah tak kisah dan dah lali...Alih-alih kita orang boleh ketepikan budak-budak lain dalam basketball ker, pernah sekali kami kalahkan pasukan budak form berapa entah, 75-8, tapi semua tu dah berlalu pergi memandangkan semua dah ikut haluan masing-masing....

Kalau nak tahu geng-geng kami neh, marilah...


Dari kiri,

Amy a.k.a Amirul (Orang panggil 'Sotong Kering Bergula')- Masuk Kolej Matrikulasi Kedah
Usop a.k.a Yusof (Ada orang panggil 'Native')-Masuk Pusat Asasi Sains Universiti Malaya
Zubir a.k.a Zulkifli (Ada orang panggil 'Si Bibir')-Masuk Kolej Matrikulasi Perlis
Koyop a.k.a Aleiff (Ada orang panggil aku 'Kelam')- Biasiswa Perubatan JPA
Hatchoi a.k.a. Fadhi (Ada orang panggil 'Penari')- Sama gak, tunggu Biasiwa Perubatan JPA
Shagi a.k.a. Shafiq (ada orang panggil 'Z')-Masuk Asasi Undang-undang UiTM

Huhu, seronok sungguh kenangan ketika di sekolah, susah mahu lupakan, aku sangat rindukan kawan-kawan, junior, kerani-kerani, mak cik kantin, sebahagian cikgu (yang sebahagian lagi aku tak suka!!!) dan keadaan asrama..sangat seronok, kalau sudah masuk universiti sangat susah untuk kembali ke sekolah, harap-harap Allah s.w.t kurniakan aku umur yang panjang dan kesihatan yang berkekalan agar aku dapat berbakti kepada alma mater aku....Amin

Assalamualaikum....


Owh, how is JPA being so fussy and dumb?????

Hari nih, baru aku dapat laptop dan PC yang aku hantar untuk diformat, sangat pening kepala kerana JPA masih tak hantar surat tawaran, amatlah menyakitkan hati kerana aku dah tolak tawaran daripada Kolej Matrikulasi, Universiti Malaya, Program Guru Biologi (yang akan wat f0undation kat Kolej Yayasan UEM, Lembah Beringin!!! bersama kawan baik aku, Bob), huhu, semata-mata nak jadi doktor bawah tajaan JPA, sanggup aku lepaskan semua tawaran engineering baik dari MARA, Petronas, TNB, Yayasan TM dan lain-lain..aku nak jadi doktor!!!! Cepatlah JPA janganlah lembab sangat wat kerja...pening aa kepala, orang lain semua dah masuk universiti, kita jer yang asyik nak menunggu tawaran..malaslah nak menunggu dan melihat muka-muka bangang di SMK S.A. yang bajet bagus...baik aku tolong sekolah aku, lagi best, oh, aku nak bagitahu yang aku nak ke Sekolah Seri Puteri Cyberjaya bersama-sama kawan aku yang lain...

Woi, jangan la lembap sangat buat kerja...orang nak masuk universiti la weyh!!!!!!!!!!

P/S: Tak sabar nak pergi Cyberjaya, SSP here I come!!!!!

Monday, May 11, 2009

Sangat Happy..

Alhamdulillah...Syukur ke hadrat Ilahi akhirnya Datuk Seri Ir. Nizar Jamaluddin kembali ditabalkan sebagai Menteri Besar Perak yang sah, huhu..seronoknya aku, dan langkah yang paling baik dilakukan oleh Datuk Seri bagi memastikan semangat politik budiman ialah dengan dengan memohon perkenan Sultan Perak, DYMM Sultan Azlan Shah untuk membubarkan DUN Perak Darul Ridzuan sekaligus menghargai entiti sebenar iaitu rakyat yang berkuasa dalam kelompok DEMOKRASI BERPERLEMBAGAAN, Syukur..Moga-moga Perak Darul Ridzuan tidak akan berkecamuk lagi...




Aku kagum dan tertarik dengan perwatakan Datuk Seri ketika beliau menghadiri Majlis Anugerah Cemerlang sekolah aku yang ketika itu dirasmikan oleh Paduka Sultan, Datuk Seri seorang yang amat bijak, very PROFESSIONAL-looking, dan amat jernih perawakannya..Alhamdulillah, Perak Darul Ridzuan kembali ke tangan pembangkang, dan lepas aku tengok Blog Malaysiakini, yang seorang individu yang bertanggungjawab atas kejatuhan Kerajaan Pakatan Rakyat Perak tempoh hari, menggesa rakyat agar bertenang dan tidak terlalu gembira, helo..rakyat tak mahukan anda lagi..kenapa? Hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong ker?????????

Assalamualaikum...

Sunday, May 10, 2009

I'm gonna stop blogging for a while..SORRY!!!!

To all of my blogs' followers, I'm gonna stop blogging for a while..I have to look after my grandmother who is currently ill because of faux prescription intake, then, it's like my internship year (kononnya!!!!)....huhu, my grandmother previously had had congestive heart failure, but now she is lacking of potassium (K) and sodium (Na) in her blood which makes her unnecessarily and temporarily hallucinated..Ok, I have to go..Bye~

Assalamualaikum....

Friday, May 8, 2009

Sudah dapat tawaran biasiswa JPA...

Huhu..inilah luahan gembira selepas rasa kecewa...YES, akhirnya aku sudah dapat tawaran biasiswa persekutuan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dalam bidang perubatan...huhu, bangganya aku..Yang seronoknya kawan baik aku dari Sekolah Menengah Sains Tun Syed Syeikh Shahabuddin (SOKSEK), Bob, pun berjaya dapat tawaran biasiswa luar negara, seronoknya..huhu sudah ada geng...aku sudah tidak sabar nak masuk kolej untuk buat persediaan, dan akhirnya jadi doktor, lepas tu strive untuk jadi paeditrician.....

KEPUTUSAN PERMOHONAN BIASISWA PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA (PILN) 2009 JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

Nombor MyKad 91030408****
Nama Penuh MUHAMAD ALEIFF BIN TAJUDDIN
Kursus PERUBATAN
Negara TIADA
Status BERJAYA
Jawapan TERIMA

Sukacita dimaklumkan bahawa saudari / saudari telah berjaya dipilih dan ditawarkan Biasiswa Persekutuan di bawah Program Ijazah Luar Negara 2009

Surat tawaran rasmi akan dihantar kepada saudara / saudari melalui pos setelah jabatan ini menerima pengesahan penerimaan tawaran daripada saudara / saudari.

Sila klik butang 'Terima Tawaran' sekiranya saudara / saudari menerima tawaran atau klik pada butang 'Tolak Tawaran' sekiranya saudara / saudari menolak tawaran. Sila sahkan penerimaan / penolakan sebelum 11 Mei 2009.


Akhirnya, aku akan jadi doktor..huhu..tak sabar rasanya...pada kwan-kawan yang tak dapat biasiswa JPA, jangan takut, korang boleh buat rayuan...yang dapat biasiswa dalam negara pun syabas diucapkan, marilah kita jadikan Malaysia, negara yang penuh dengan golongan profesional...sampai sini saja, daaa~

Assalamualaikum.....

Adakah JPA sangat bodoh dan lembab????

Assalamualaikum, hari ini post aku sangat simple dan straigt-to-the-head, helo, dah tau nak keluar keputusan biasiswa bagitahu elok-eloklah, takkan nak buat pengumuman serkap jarang dan menyakitkan hati orang...buatlah pengumuman biarlah dah muktamad, dan tak membazir duit budak-budak dan mak bapak, tambah-tambah yang kena menghabiskan duit pergi buat semakan kat cybercafe, helo, ingat depa yang pergi cybercafe tu bayar dengan taik hidung ker??? Susah betul kalau buat kerja cincai-cincai, nak melahirkan golongan profesional berminda kelas pertama, tapi orang yang mentadbir pun cam hampeh...Tolonglah, buat kerja elok-elok, jangan buat kami tertunggu-tunggu....


Oh, aku sudah jadi bingung dan kebodohan yang amat sangat....

Tolong aku..Aku dah jadi semakin bingung atau aku dah dibingungkan oleh JPA??? Tak taulah..bingung..ARGHHHHH!!!!!!!!

Assalamualaikum....

Wednesday, May 6, 2009

Sudah Takdir..

Semalam aku ambil kad pengenalan aku yang sepatutnya diambil sebulan lepas di JPN Perak yang jauhnya dari rumah aku agak-agaknya 12 KM..Then, aku terus stesen bas Medan Kidd memandangkan Ijat dan Hapis si Krabbie nak ambil aku kat sane pukul 12.00 tengah hari..Waktu aku call depa kata ada kat Seri Iskandar then rupa-rupanya depa ada kat Kampung Gajah, takperlah..aku pun naik bas ke Jaya Jusco kerna kat situ sudah ada Wunan ngan Ajib yang tak tinggi-tinggi lagi menunggu lepas tengok citer X-Men Origins..huhu, aku rasa malas nak tengoklah apa-apa wayang, pasal takder langsung citer yang menarik pada pandangan akulah..Jadi senang citer, aku pun berjalan-jalan dalam JJ sambil berusaha nak beli collection buku-buku baru aku neh (kalau kawan-kawan baik aku mesti tau kan apa koleksi buku tuh..haha!!), abih citer, akhirnya Wunan bagitahu aku yang dia dapat tajaan TNB ke Kanada..huhu, rezeki si0t, Ijat pun nak ke USA bulan 6 neh atas tajaan JPA..tahniah, oh lupa kawan aku yang selalu aku buli dan aku tarik hidungnya, Muhammad Husaini pun berjaya dapat tajaan TNB ke New Zealand, congratz bro..aku jerk tak lepas lagi..takper, sudah takdir, jangan lupakan aku kalu korang semua dah jadi jurutera berjaya, hmm....aku pulak Insya-Allah akan jadi doktor, jangan lupakan aku nanti taw...Jadik, alkisahnya, aku pun ikut Wunan survey baju sejuk kat Universal Traveller..saja nak menyibuk, tapi aku nak kena bersedialah kalau aku pun kena ke luar negara..Macamlah confirm sangat huhu...

Inilah the Universal Traveller Malaysia..Mahal tapi berbaloi!!!!

Tau tak, baju-baju sejuk kat sana mengikut musim menjangkau RM1000++ meliputi jumper, scarf, gloves, sweater dan sebagainya..Aiyoh..Pehen kepala aku (Slang orang Parit!!!), nantilah, aku pun tak tau lagi, nasib baik la aku ada insurans pelajaran..adalah peruntukan lebih RM5000..itupun tak tau cukup atau tak..tak pasti lagi...Ok, chiaoo dulu..bye!!!!

Assalamualaikum...

P/s: Moralnya mesti ada insurans atau bantuan kewangan kalau nak belajar luar negeri, kalau tak botak mak bapak korang!!!!

Monday, May 4, 2009

Matr8 or PASUM..

Aku sudah buntu la..waktu akhir bulan April sudah dapat tawaran pergi Kolej Matrikulasi Penang, senang sikit, dekat dengan rumah sepupu aku, Kak Yah selain satu kolej dengan anak saudara aku, Shazwi, and then tiba-tiba, when the university calling out, ouchhhh...I got Pusat Asasi Sains Universiti Malaya, dan itu membuatkan aku sangat buntu..huhu, next pagi-pagi buta tadi aku dapat mesej dari UEM suruh aku datang interview lusa dekat bangunan UEM kat Kuala Lumpur, ambil bidang Bio-medical Sciences..nak pergi ke tak??? Macam tak nak pergi jer...tengoklah macam mana, rasanya aku nak pikir lepas tumbuk makanan kucing dulu...apa pandangan korang??? Sebenarnya, aku bukan nak bangga diri with my result 11A's dan 1C, aku rasa aku boleh jadi doktor melalui biasiswa JPA, huhu..siapa tahu??? Sebenarnya, aku buntu kerana ini adalah my back-up plan, kalau tak aku lebih selesa nak jadi doktor ke luar negara atau jadi cikgu melalui Program Pelajar Cemerlang (PPC) tajaan Bahagian Pendidikan Guru..Nilah semakan aku untuk Program Matrikulasi dan Universiti..

Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf
Sesi Akademik 2009/2010

NO. KAD PENGENALAN / MYKAD : 91030408****
NAMA : MUHAMAD ALEIFF BIN TAJUDDIN


TAHNIAH!

Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut :


KOD PROGRAM : M0010

NAMA PROGRAM : ASASI SAINS HAYAT

IPTA : UNIVERSITI MALAYA (UM)

URL SURAT TAWARAN : http://www.um.edu.my/kemasukan

Ini keputusan upu..nak pergi ke tak??????


Tahniah! Anda telah ditawarkan ke Program Matrikulasi,
Kementerian Pelajaran Malaysia.
Nama: MUHAMAD ALEIFF B TAJUDDIN
No Kad Pengenalan: 91030408****
Program Pengajian : PROGRAM SATU TAHUN
Kursus: M001-SAINS
Nama kolej: 13-KOLEJ MATRIKULASI P.PINANG (KMPP)
Tarikh Mendaftar: 11 MEI 2009

Ini program matrikulasi...Nak pergi ke tak?? Aku pun tak pasti....

Hah, susahlah nak buat keputusan!!! Yang pasti, kena buat solat Istikharah dulu..kerna semua keputusan itu berbalik kepada Allah s.w.t, dan segala yang kembali pun daripada Allah s.w.t..Amin-amin Ya Rabbal 'Alamin...

Assalamualaikum...

Thursday, April 30, 2009

Selamat Hari Pekerja..dan TENSION!!

Selamat Hari Pekerja!!! Yes, terima kasih kepada semua golongan pekerja di Malaysia kerana andalah yang banyak menyumbang kepada produktiviti negara..Yelah, hari ini adalah hari kita menghargai kepayahan dan usaha semua golongan pekerja tak kira dari lapisan bawahan hingga lapisan atasan..Cuba anda semua fikirkan, kalau semua orang nak jadi pekerja golongan elit atau profesional, habis siapa yang akan jadi tukang sapu dan pekerja am lainnya, jadi keseimbangan soioekonomi itu perlu stabil dan seimbang justeru kita akan menghasilkan masyakat yang aman majmuk dan boleh menghasilkan produk "1MALAYSIA"..(Ewwww!!!!). Dan paling tidak mustahil, Malaysia boleh menubuhkan satu kesatuan sekerja yang prolifik dan suatu hari, tidak mustahil kita akan menubuhkan Parti Buruh seperti di Britain yang boleh menyuarakan hak-hak yang boleh dinikmati oleh pekerja-pekerja di Malaysia. Baik, kan?
Oleh itu, dalam melahirkan masyarakt madani, kita tidak perlu mengharungi kepayahan dan pada masa yang sama, kita boleh menghapuskan penindasan...


Walaupun mereka ini dianggap hina, mereka inilah tunjang kepada ekonomi negara..Merekalah mangsa ekonomi bercorak kapitalis...



Raikan kesungguhan pekerja-pekerja dengan menghayati Sambutan Hari Pekerja Antarabangsa, 1 Mei Setiap Tahun..

Dalam sibuk-sibuk aku menulis mengenai sambutan hari ini, aku rasa sentap dan tension sangat-sangat, manakan tidak, aku dah lama nak masuk laman web Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia tapi masih tak dapat masuk lagi..geramnya aku!!!! Tunggulah pukul 12.00 tengah malam neh, boleh aku surf internet balik.....ish, nantilah dulu, esok nak pergi rumah Ijat, ada jamuan perpisahan, sebelum dia nak ke US, bestnyer dia...oklah dulu...

Assalamualaikum...

H1N1..Adakah menjadi suatu ANCAMAN...

H1N1..Adakah menjadi suatu ancaman? Ok, bukan nak rasa takut atau gementar, tapi sebagai pemberitahuan dan sebagai suatu langkah berjaga-jaga...haha, oklah, i'm actually qiuite stunned when the reporters called it as "Selesema Babi"..huhu, what's a rude-acceptable words...Katanya, kes ini bermula di benua Amerika Utara dan merebak hampir ke serata dunia, dan mari kita lihat pelbagai artikel mengenai kebimbangan penularan wabak pandemik H1N1 atau lebih dikenali sebagai "SWINE FLU" ini...


From Egypt's order that all 300,000 pigs in the country be slaughtered to travel bans and putting the kibosh on kissing, the world is taking drastic — and some say debatable — measures to combat swine flu.

Egypt ordered the pig slaughter even though there hasn't been a single case of swine flu there and no evidence that pigs have spread the disease. Britain, with only five cases, is trying to buy 32 million masks. And in the United States, President Barack Obama said more of the country's 132,000 schools may have to be shuttered.

At airports from Japan to South Korea to Greece and Turkey, thermal cameras were trained on airline passengers to see if any were feverish. And Lebanon discouraged traditional Arab peck-on-the-cheek greetings, even though no one has come down with the virus there.

All this and more, even though world health experts say many of these measures may not stop the disease from spreading. On Wednesday, the World Health Organization raised its pandemic alert to the second-highest level, meaning it believes a global outbreak of the disease is imminent.

"Scientifically speaking, the main thing is that every virus behaves differently," said Joerg Hacker, president of the Robert Koch Institute, Germany's top public health authority. "At the moment, the main issue is to get to know this virus, how it works."

In Germany, where officials confirmed three cases, Lufthansa announced that starting Thursday it will put a doctor aboard all flights to Mexico, the epicenter of the outbreak.

Experts said that makes sense: The doctors will be able to field questions from uneasy passengers and tend to anyone who might fall ill.

The World Health Organization said total bans on travel to Mexico — such as one imposed by Argentina, which hasn't had any confirmed cases — were questionable because the virus is already fairly widespread.

Roselyne Bachelot, France's health minister, said she would ask the European Union to suspend all flights to Mexico at a meeting Thursday in Luxembourg.

Travel bans were effective during the 2003 outbreak of SARS in Asia, because that illness can be transmitted only by people who already show symptoms. With flu, by contrast, the incubation period ranges from 24 hours to four days, meaning people often are infectious before they have symptoms.

Health officials don't know enough about swine flu right now to say what the precise incubation period is, but if it's similar to other flu, people are likely able to spread it before they're sick.

"WHO does not recommend closing of borders and does not recommend restrictions of travel," said Dr. Keiji Fukuda, the Geneva-based organization's flu chief. "From an international perspective, closing borders or restricting travel would have very little effect, if any effect at all, at stopping the movement of this virus."

Nor will killing pigs, as Egypt began doing Wednesday, infuriating pig farmers who blocked streets and stoned Health Ministry workers' vehicles in protest. While pigs are banned entirely in some Muslim countries because of religious dietary restrictions, they are raised in Egypt for consumption by the country's Christian minority.

Unlike bird flu, where the H5N1 strain that spread to humans was widespread in bird populations and officials worried about people's exposure to infected birds, WHO says there is no similar concern about pigs — and no evidence that people have contracted swine flu by eating pork or handling pigs.

"There is no association that we've found between pigs and the disease in humans," WHO spokesman Dick Thompson said.

But that hasn't stopped governments from banning pig products. Macedonia ordered a halt to all live pig imports and on Tuesday, Mexico City closed down all its popular streetside taco stands for at least a week.

Dr. Nikki Shindo, a WHO flu expert, said the agency will consider requests to stop calling the disease swine flu, since the virus is not food-borne and has nothing to do with eating pork.

U.S. Agriculture Secretary Tom Vilsack and others have suggested a new name, arguing that swine flu implies a problem with pork products. China, Russia and Ukraine are among countries that have banned pork imports from Mexico and parts of the United States affected by swine flu.

But some anti-flu measures have merit, such as Obama's admonition Wednesday that more American schools might have to be closed temporarily if swine flu cases spread. Already tens of thousands of students in Texas, New York, California, Chicago and elsewhere are out of school.

The WHO said closing schools and public places, along with banning or restricting mass gatherings, can be a way to contain the spread of disease. Epidemiologists call it "social distancing," and the idea is simple: If you keep people who have the virus away from others, you can stop the chain of transmission.

"That's a technique we would be recommending in a pandemic," said WHO's Thompson. "We would recommend it to nations as a useful technique to be applied given the special circumstances of each nation."

Officials in Hong Kong, which has no confirmed cases, said workers were scrubbing public toilets every two hours in an effort to improve hygiene.

"Not only will we be stepping up our usual efforts, but also we will make special efforts to make sure that our back alleys, public housing estates, recreation and transportation facilities are thoroughly cleansed and disinfected," said Gabriel Leung, undersecretary for the Food and Health Bureau.

Experts, however, said it's debatable how much good disinfecting public places will do. It probably helps cut down on bacteria and kill viruses lurking on surfaces, but it's unclear whether it would stop person-to-person transmission.

Ditto the advice to stop kissing on the cheek, which was among the earliest measures — along with refraining from handshakes — to be recommended by authorities in Mexico.

WHO's Thompson was noncommittal on the "don't kiss" advice, saying only: "There are different national circumstances that health officials are going to know far better than we will. It's up to them to make that call."

But at a news conference announcing the elevated pandemic level, WHO chief Margaret Chan went further, suggesting it was time to rethink the traditional three kisses on the cheek popular in Switzerland and elsewhere in Europe. "Perhaps instead of having the traditional three hugs to say hello and welcome your friends, maybe you don't do that anymore," she said. "Don't hold each other and hug their face three times."

The flu virus is airborne and spread through tiny particles — mostly through sneezing and coughing. That helps explain why governments worldwide have been distributing millions of face masks, even though the U.S. Centers for Disease Control and other agencies have questioned their effectiveness.

Some doctors warn masks might even be harmful, causing people to take risks — like venturing into crowds or neglecting to wash hands — in the mistaken belief the mask protects them. More expensive high filtration masks like those used by health professionals can filter out fine particles carried in the air, but even these must be used properly to give real protection.

Other measures, such as installing thermal cameras at airports to screen passengers from infected countries, are simply inconclusive. Scanners were set up across Asia during the SARS outbreak, but officials aren't sure they caught any cases. WHO says the usefulness of such devices is debatable.

Amid the flurry of measures being taken, fear mingled with a sense of fatalism.

"You can't protect yourself — not in the way that people are traveling nowadays," said Karin Henriksson, 56, of Stockholm.

"Then you would have to put the entire population in quarantine. And you can't do that, can you?"


Itu petikan dari Britain...Bagaimana dari Malaysia???

WHO keluar amaran selesema babi tahap keempat


GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini terus mengeluarkan amaran wabak selesema babi dari tahap tiga kepada empat, sekali gus menyaksikan peningkatan ketara wabak itu.

Pemangku Penolong Pengarah Besar Kesihatan, Keselamatan dan Alam Sekitar WHO, Keiji Fukuda, berkata meskipun pandemik selesema burung menunjukkan peningkatan ketara, ia masih dalam keadaan terkawal.

Panel pakar kesihatan yang berbincang semalam mahu WHO meningkatkan amaran kesihatan ke tahap lebin tinggi berikutan sudah ada nyawa terkorban disebabkan wabak berkenaan.


Setakat semalam, wabak selesema babi menyebabkan 149 maut di Mexico.


Sisten amaran WHO yang disemak semula minggu ini memberi kriteria baru bahawa tahap keenam dan keempat ia menunjukkan risiko peningkatan yang ketara wabak itu.

Bagaimanapun, WHO menegaskan langkah mengetatkan perjalanan hanya memberi kesan kecil walaupun negara yang diletakkan pada tahap empat menjalankan pemeriksaan ketat kemasukan pelancong di pintu masuk.

Fukuda bagaimanapun memebri amaran, setiap negara di dunia mempunyai potensi diserang selesema babi disebabkan faktor pergerakan manusia, sama seperti serangan Sindrom Pernafasan Yang Teruk (SARS) dan selesema burung sejak sedekad lalu di rantau Asia.

Ini artikel kedua dari Malaysia..

Waspada wabak baru

Oelh SAIFUL HAIZAN HASAM

KUALA LUMPUR 25 April – Pengawasan di semua pintu masuk negara akan diperketatkan sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengekang penularan sejenis wabak baru dikenali sebagai selesema babi yang telah meragut 68 nyawa di Mexico dan mencetuskan suasana cemas di negara itu.

Pengawasan itu membabitkan pemeriksaan kesihatan terhadap orang ramai antaranya mereka yang menunjukkan tanda-tanda demam panas.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, wabak berkenaan amat berbahaya kerana ia tersebar melalui manusia bukannya haiwan seperti selesema burung atau ‘avian flu’ yang pernah melanda negara ini.

Beliau bagaimanapun meminta rakyat negara ini supaya tidak panik kerana kerajaan sentiasa berwaspada terhadap apa jua wabak yang boleh menyebabkan kematian.

“Selesema babi telah merebak di Mexico dan pengawasan di semua pintu masuk negara ini perlu diperketatkan segera.

“Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan sentiasa memantau penyakit berjangkit, kita sentiasa mendahului situasi,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai wabak selesema babi yang berpunca daripada virus yang tidak pernah dilihat para penyelidik sebelum ini kerana ia mengandungi kombinasi virus babi, burung dan manusia.

Dalam perkembangan berkaitan, Tiong Lai berkata, beliau belum menerima laporan terkini wabak tersebut daripada Bahagian Kawalan Penyakit dan hanya mengetahuinya melalui laporan media pagi ini.

Beliau turut menyatakan komitmen untuk melaporkan perkembangan terkini mengenai wabak berbahaya itu kepada masyarakat.
Jadi, wabak selesema sudah dianggap suatu ancaman di seluruh dunia apabila beberapa hari yang lepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah meningkatkan amaran hingga ke tahap lima di mana penyakit ini mampu meragut nyawa kerana wabak pandemik selesema babi ini telah meragut nyawa seorang penduduk wanita beragama judeo-kristian berbangsa Argentina. Ini dia senarai semak, sekiranya anda rasa anda terkena wabak selesema babi...

Swine flu symptoms: Checklist to see if you may be infected

SWINE FLU SYMPTOMS

How can you tell if you might have swine flu and should see a doctor? Here's a checklist of symptoms linked to the disease, which is suspected of killing more than 150 people in Mexico and sickening hundreds more around the globe:

  • Fever
  • Cough
  • Sore throat
  • Body aches
  • Headache
  • Chills
  • Fatigue

    Some people have also reported diarrhea and vomiting.

    The symptoms are similar to those experienced by people infected by other flu strains. In the past,pneumonia and respiratory failure and deaths have been reported with swine flu infection. Like seasonal flu, swine flu may cause chronic medical conditions to worsen.

  • Kepada semua manusia, kita haruslah sentiasa berjaga-jaga, tidak kira, kita berada di mana-mana, kepada sesiapa yang baru pulang atau nak pergi ke USA atau lebih tepat lagi rantau Amerika Utara (Especially to you Ijat!!!)..Selalu buat medical-checkup dan jaga pemakanan anda...dan, ini mungkin ada hikmah mengapa Allah s.w.t mengharamkan pemakanan babi dalam kalangan Umat Islam..Justeru, kepada Umat Islam di luar sana, hayatilah keindahan Islam dan keagungan Allah s.w.t dalam usaha meningkatkan ketakwaan kita terhadap-NYA..Amin..

    Assalamualaikum....

    Wednesday, April 29, 2009

    Salahkah Menyuarakan Pandangan Sendiri..

    Bagaimana rasanya apabila kita diberikan hak untuk bersuara..dan kita pula dikecam apabila bersuara..pelik kan!! Itulah nasib yang menimpa Carrie Prejean, Naib Juara Miss Pageant USA 2009..Waktu di rumah pak cik saudara saya, waktu malam yang agak bosan menyebabkan kami flip-through channel ASTRO dan mata kami tertancap pada pusingan terakhir Miss Pageant USA 2009 ketika Miss California, Carrie Prejean diajukan soalan terakhir daripada blogger GAY yang terkenal, iaitu Perez Hilton, yang pada hemat saya tak sesuai untuk jadi homoseksual..saya tak berapa gemar topik homoseksual neh, memandangkan topik ini amatlah bertentangan dengan hukum agama dan hukum alam..betul kata orang, walaupun kita ada naluri untuk mencintai dan dicintai, tetapi biarlah pada orang yang betul, di mana lelaki dipasangkan dengan perempuan, bukannya lelaki dengan lelaki dan perempuan dengan perempuan, kalau di barat tu mungkin kerana elemen liberalisme itu sudah diterapkan di dalam masyarakat maka, masyarakat barat yang sudah rosak moraliti dan akhlaknya, menyatakan perkahwinan itu adalah satu convenient and publicly affair dan bukannya satu religious-based topic, bukankah perkahwinan itu mesti berlandaskan agama, seperti yang diamanatkan dalam Al-Quran, Taurat, Injil dan Zabur. Hal ini menjadi suatu sokongan kepada Carrie Prejean kerana majoriti ibu bapa peserta Miss Pageant USA menyokong kata-kata Miss Carrie Prejean sehingga Ibu Miss Pageant USA, memberi kenyataan yang mendiamkan komuniti gay ini,"In Bible, God said 'Adam is fated with Eve, that means Adam & Eve, NOT Adam & Steve..". Lantaran tersebut, kita sebagai manusia biasa perlu melihat perkahwinan itu adalah suatu usaha murni untuk meninggalkan zuriat dan memanjangkan nasab manusia di atas muka bumi ini..Di negara-negara timur, contohnya, Malaysia pun sudah ada komuniti Gay yang pada pengamatan saya, boleh dihapuskan sekiranya bidang pendidikan agama diambil berat oleh kerajaan dan pihak yang berwajib..Mengapa masih ada golongan ini dalam masyarakat Islam Madani pada hari ini..Jadi bangkitlah, pada saya apa yang dilontarkan oleh Carrie Prejean ini harus diamati oleh umat Islam kesemuanya, kerana walaupun beliau adalah seorang yang kuffar tetapi beliau lantang bersuara dan pada saya pandangan peribadi inilah yang pada asasnya baik dan kembali kepada ajaran agama baik Islam, Kristian ataupun Yahudi yang sebenar (Hanya pandangan orientasi seksualiti...) inilah yang perlu untuk kita pertahankan..dan apa yang malangnya pandangannya dipersalahkan sedangkan semua orang mempunyai hak yang sama untuk bersuara..dan seakan-akan golongan minoriti iaitu komuniti gay inilah yang menguasai dunia...sedangkan golongan majoriti iaitu golongan heteroseksual ini pada masa seakan-akan menyalahkan Carrie Prejean atas pandangannya yang menolak sebarang toleransi terhadap perkara yang dianggap tabu ini..Pada saya, dalam otak remaja berusia 18 tahun ini, dalam keadaan sekarang Carrie Prejean perlu bersabar, dan tidak akan sesekali menarik balik kenyataannya kerana dalam usaha menegakkan apa yang benar itu sudah pasti ada rintangannya, ini pandangannya yang dipetik daripada Live Independent Journal..

    Miss California Carrie Prejean, who became the bombshell of the Miss USA pageant by saying gay couples should not be allowed to marry, said her state sponsors urged her to apologise afterwards but she rejected the advice.

    Ms Prejean, 21, said officials from the Miss California USA pageant were worried that her comments would cost their contest financial backing and tried to prepare her for a string of post-pageant media interviews by discouraging her from discussing her religious beliefs.

    “You need to apologize to the gay community. You need to not talk about your faith. This has everything to do with you representing California and saving the brand,” Ms Prejean recalled being told.

    She offered her version of the tense hours following the 19 April Miss USA pageant while appearing at the San Diego megachurch that has helped shape her views. The Rock Church was active in the campaign to pass a constitutional ban on gay marriages last year.

    Ms Prejean, who was named first runner-up to Miss North Carolina and will remain Miss California until November, has spent the last week defending her comments, made during the pageant’s final round. They came in response to celebrity blogger Perez Hilton’s question about same-sex marriage.

    “I think it’s great that Americans are able to choose one or the other. We live in a land where you can choose same-sex marriage or opposite marriage,” she said. “And you know what? I think in my country, in my family, I think that I believe that a marriage should be between a man and a woman. No offense to anybody out there, but that’s how I was raised.”


    Beginilah kehidupan kita di dunia, dalam usaha menegakkan kebenaran pasti ada kesukaran..

    Carrie Prejean..Anda adalah seorang ikon..teruskan hak anda untuk terus bersuara...

    Itu sahaja..Ingatlah, dalam melahirkan masyarakat yang kekal aman, usaha pembaharuan yang mendatangkan kemusnahan perlu dihapuskan..Assalamualaikum...

    Bonda..

    Mungkin aku dah lama tak menulis blog, minta maaf banyak-banyak sesiapa yang membaca blog aku, mungkin anda semua rasa BOSAN melihat blog aku yang sudah lama tidak di-update..Mintak maaf, kepala sudah pening memikirkan nak masuk matrikulasi atau tunggu keputusan upu, kepada bekas-bekas calon SPM, tunggu 1 MEI 2009, untuk melihat keputusan upu..itu saja yang boleh diperkatakan..Oh, aku balik dari Pahang, menghadiri Festival Wind Orchestra yang disertai Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Kluster..Aku tak berapa setujulah dimasukkan penyertan sekolah kluster bukan rasa tergugat tetapi menyebabkan format pertandingan menjadi sangat rumit dan membebankan..sori, no offense to everybody..huhu, katanya Perbahasan Piala Perdana Menteri (PPM) juga akan dimasukkan penyertaan sekolah kluster..that, makes me so sad, dan aku rasa PPM lepas neh akan hilang prestijnya, itu saja pandangan aku, post aku hari neh selepas sekian lama tak meng-update my blog..huhu, terimalah BONDA, lagu yang dibawakan oleh Sifu Muzik Tanah Air iaitu Mohamed M. Nasir, korang tak kenal??? Haha, Dialah M. Nasir..Lagu neh sangat memberikan ketenangan dan harapan..apa lagi, ENJOY-lah..


    Mengapa kanta ini masih berkaca
    Sedangku telah pun terima di dalam redha
    Segala kepahitan
    Pengalaman menjadi penawar
    Mengejar impi ke pintu Syurga

    Duhai bonda
    Bilakah akan ku kecapi kasturi
    Penebus maruah
    Dan semangat lama

    Mengapa sinar neon dan gedung indah
    Kotaraya yang menjanjikan sejuta rasa
    Sejuta haruman
    Kini menjadi penjara jiwa
    Ku yang merindukan ketenangan

    Duhai bonda
    Hari-hariku kini berlalu
    Bagaikan bahtera
    Tanpa layar dan kemudi

    Bonda
    Akhirnya terbongkar jua rahsia
    Tangisan dan gurindam
    Keramat kasih sayangmu

    Bonda
    Saat dan pertemuan semula
    Kita kali ini
    Akan ku abadikan
    Keramat kasih sayangmu

    Oh! bonda
    bonda..

    Huhu, aku rasa seronok dengar lagu neh..tiap-tiap malam aku dengar lagu neh..syahdu...