BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, April 6, 2009

Experience With BPG..

So bullshit.. bayangkan aku bangkit pagi hari sabtu, pukul 9.00 pagi dan bukak laman web Kementerian Pelajaran Malaysia..

"Tak da apa-apa pun..depa nie nak orang amik biasiswa PPC ke tak neh??"

And then, mata aku tertancap pada satu iklan,

Semakan bagi biasiswa BPG bagi Program Pelajar Cemerlang..(Dibuka)


Ya Allah dah bukak rupanya!! Geramnya aku, semalam aku tengok tak keluar, tup-tup keluar pulak hari neh, dalam hati aku, aku dah berdoa, mintak-mintakla bukan first day, dan tadaa..sila masukkan nombor kad pengenalan anda..masuk-masuk 910304..., korang tau apa yang keluar???

TAHNIAH! ANDA BERJAYA DISENARAI PENDEK DALAM TEMUDUGA BIASISWA PELAJAR CEMERLANG (PPC)..

Korang nak tau biler aku akan interview neh?? Hari Isnin 06.04.2009, hari pertama lagi!! Bencinya aku, tak abih-abih hari pertama, sijil-sijil tak disahkan lagi, nasib baik la, dokumen-dokumen dalam Clear Folder waktu temuduga JPA tak dikeluarkan, so senang sikit kejer aku..jadi malam tu, aku ngan mak bapak aku pegi umah my savior, Mak Cik Mimi nak sahkan sijil-sijil aku berserta mengisi borang medical MARA la..maknanya sambil menyelam minum air la gamaknya..jadi kelam-kelibut la jugak memandangkan pagi tu ayah aku pun takder kat rumah, aku terpaksa keluar sorang-sorang pergi cybercafe, cetak surat panggilan, borang maklumat diri dan borang pernyatan hasrat (Macam berhasrat aku nih nak mati jek..kuikuikui), then, macam-macam kena buat, ayah aku yang agak terkejut memandangkan aku beria-ia nak pergi sedangkan aku dah pergi temuduga doktor untuk JPA, kata beliau, kenapa nak jadi cikgu? Aku cakap ni back-up plan jerk, memandangkan program nih untuk belajar di luar negara, beliau paham dan mak aku pown paham..

Esoknya, jadi suatu masalah rupanya, ayah aku ajak sepupu beliau untuk ikut kami ke Penang memandangkan anaknya duduk kat Markas Tentera Sungai Ara, kalau ikutkan ayah aku, beliau nak tidur hotel aje, tapi memandangkan udah lambat, yela, hari Ahad, esoknya dah ada interview, maka terpaksalah tidur rumah orang, tapi ralat rasanya nak menyusahkan orang lain..ok, pada pukul 10.00 pagi, sepupu ayah aku c0l..

"Hello Din, Pi tak boleh ikut Din, Pi kena siapkan kerja Pi, urgent case nih (Untuk pengetahuan korang, sepupu ayah aku nih, kontraktor..), Pi dah bagitau Hanif (Menantu beliau..) suruh ambil Din dengan Alip kat Sungai Nibong, nanti Pi hantar kamu dengan Alip ke Medan Gopeng nanti.."
Uiks, kami pun kena bergerak cepat dan pantas, yela, dah jadi semacam pulaklah, kena beli tiket bas la gamaknya..jadi apa lagi..PRENG!! PRENG!! Ayah aku bawak motor ngan aku pergi Terminal bas Medan Gopeng pergi beli tiket, Sri Maju Sarata Ekspres dan jadi masalahnya..

"Encik, tiket bas pukul 4.00 petang dah abih, kalau nak pukul 7.30 malam ada lah.."

Oit, tak boleh..tak boleh, payah tu, jadi aku dengan ayah aku melilau cari tiket bas paling lambat pukul 4.00 petang, jadi..

"Bang, bang, tiket ke Pulau Pinang pukul 3.45 petang ada nih..boleh (Ini ejen tiket kaunter Kurnia Bistari Ekspres..Tak tau malu ker, terjerit-jerit!!)"
Jadi, kami ambik tiket, beli barang untuk kegunaan kantin mak aku, dan balik ke rumah untuk bersiap-siap, dan macam biasa pukul 3.00 petang aku siap ngan semua dokumen perlu dibawa..aku sampai kat Medan pukul 3.30 petang dan terus naik bas ke Penang..

Oklah sampai sini dulu yekk..Assalamualaikum..

12 comments:

Izzat Iskandar said...

pnjgnye blog ang..wakakka..

aleiff al-koyop.blogspot.com said...

biasakla..sapa tak knal aku..

ima said...

wawa..6/4 ko p??
birthday aku tu..heehe..
anyway tahniah r dapat p sane..
good luck k..

aleiff al-koyop.blogspot.com said...

Owh, happy belated birthday, nanti aku nak pgi interview petronas plak...

ima said...

o..10q for d wish..
interview petronas bile pulak??
kat ne??

aleiff al-koyop.blogspot.com said...

15 april, dkt utp, jurusan petroleum geosains plak..

tea're said...

assalamualaikum..huhu..
alip anta kenal ana x??
dak clas orkid gak...lpe pon xpe..
anta amek ppc kos ape ea??
ana da bce ur artkel tp mcm anta x state r..
mgkn ana t'lpas pndg..haha

ima said...

good luck utk ko ey..
ko x p interview kat TNB ke kat kajang??
tau ke??

aleiff al-koyop.blogspot.com said...

oh, fatihah saadiqin ke? Owh, I amik biology pasal subjek tu senang ckit berbanding yang laen

tea're said...

wawawa..
engat lagi anta..terharu2!
nway best of luck 2 u!

shima said...

good luck la ey..
ko pi ke interview TNB??

syahmi_sk8forever said...

mat, can i contact u through ym?